Beçin Antik Kenti tarihe ışık tutan bulgulara ulaşıldı
156 okunma

Beçin Antik Kenti tarihe ışık tutan bulgulara ulaşıldı

ABONE OL
22 Ekim 2022 16:00
Beçin Antik Kenti tarihe ışık tutan bulgulara ulaşıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Dinlemek için tıklayınız

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve Menteşeoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmış Beçin Antik Kenti’ndeki iç kalede yürütülen kazı çalışmasında bulunan sikke, seramik kaplar ve çeşitli buluntular turizme kazandırıldı.

Muğla’nın Milas ilçesinde bölgenin en önemli ören yerleri arasında bulunan ve yıl boyunca kazı çalışmaları sürdürülen Menteşeoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmış Beçin Antik Kenti’nde, tarihi niteliği olan eserler gün yüzüne çıkarılıyor.

Anadolu tarihinin kesintisiz izlenebildiği özel yerlerden olan antik kentte düzenli olarak kazı çalışmaları yürütülüyor.

Birçok eserin gün yüzüne çıkarıldığı çalışmalarda, ayakta kalan tarihi yapılar restore edilerek turizme kazandırılıyor.

Kazı Heyeti Başkanı Kadir Pektaş, antik kentin tarihinin milattan önce 2 binlere uzandığını, asıl önemini Menteşe Beyliği döneminde kazandığını söyledi.

aa 20221022 29219829 29219807 becin antik kenti ic kalede yurutulen kazida kentin tarihine isik tutan bulgulara ulasildi

Kentteki birçok alanda kazı ve restorasyon çalışması yürüttüklerini belirten Pektaş, “Bu yılki kazı çalışmaları türbe ve mezarlığın bulunduğu alanla iç kalede yürütülüyor. Mezarlığın bulunduğu alanda yürüme yollarının zaviye ile ilişkisini kuran bir bağlantı yolu tespit ettik ve konservasyonunu yaptık. Şu anda çalışmalarımız bu alanda devam ediyor ve mezarlar ortaya çıktıktan sonra restorasyonlarını tamamlayacağız.” diye konuştu.

aa 20221022 29219829 29219819 becin antik kenti ic kalede yurutulen kazida kentin tarihine isik tutan bulgulara ulasildi

.

Mezar alanında Türk, Menteşe ve Erken Osmanlı dönemlerinden çok sayıda mezarla karşılaştıklarını anlatan Pektaş, bölgede yaklaşık 200 kadar mezar bulunduğunu, otların kapladığı biraz bakımsız durumda olan bölgeyi de gezilebilir bir hale getirdiklerini kaydetti.

-“Helenistik Döneme tarihlenen yapının çevresinde kazı çalışması yapıyoruz”

Kadir Pektaş, iç kalede surların girişi tarafındaki burçlarla beraber restorasyon projesini hazırlamak için çalışma yürüttüklerini anlatarak, bu kapsamda surların iç kaleye bakan yönünde kazı çalışması yaptıklarını ifade etti.

aa 20221022 29219829 29219817 becin antik kenti ic kalede yurutulen kazida kentin tarihine isik tutan bulgulara ulasildi

.

Daha önce Helenistik Döneme tarihlenen bir yapının bulunduğu çevrede kazı yaptıklarını anlatan Pektaş, şöyle konuştu:

“Yapının çevresinde kazı çalışmamız sürüyor. Burada dikdörtgen planlı bir yapının içi boşaltılıyor. Sarnıç olarak kullanıldığını düşündüğümüz tonozlu bölümün iç kısmından da toprak boşaltması yaptık. Bu bölümde de büyük blok taşlar ortaya çıktı. Bunun yanı sıra Klasik, Helenistik, Bizans ve Roma dönemlerine ait bazı buluntularla karşılaştık. Üst kısımlarda ise Menteşe ve Osmanlı dönemlerine ait buluntularımız var. Önceki yıllarda olduğu gibi bu yılki kazı çalışmalarımızda da buluntularımız yine oldukça zengin. Kazı çalışmalarında Helenistik dönem ile Türk devrinden sırlı seramikler oldukça yoğun, bunun yanı sıra çeşitli dönemlere ait sikkeler var. Bunlar bize tarihleme için önemli ipuçları veriyor.”

Pektaş, bu alandaki kazı çalışması da tamamlandıktan sonra bir restorasyon projesiyle, antik kentin rahatlıkla gezilebileceği bir rota ile bölgeyi turizme kazandırmayı planladıklarını sözlerine ekledi.AA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP