Corona virüs belirtileri neler? Covid olduktan sonra aşı ne zaman yapılır?
  • Trabzon Time
  • Politika
  • Corona virüs belirtileri neler? Covid olduktan sonra aşı ne zaman yapılır?
215 okunma

Corona virüs belirtileri neler? Covid olduktan sonra aşı ne zaman yapılır?

ABONE OL
12 Temmuz 2022 17:23
Corona virüs belirtileri neler? Covid olduktan sonra aşı ne zaman yapılır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Dinlemek için tıklayınız

Yaklaşık 2.5 yıldır dünya genelinde ölümlere neden olan corona virüs bahar aylarında etkisini kaybetmiş olmasına rağmen yaz aylarında yeniden vaka artışı yaşanmaya başladı. Varyantlara ayrılan corona virüste, omicron varyantı tehlike saçıyor. Omicron varyantı belirtileri covidden çok soğuk algınlığına benzediği belirtilirken, burun akıntısı, baş ağrısı ve yorgunluk gibi belirtilerin omicronun ayırt edici özellikleri olduğu duyuruldu. Hastalığı geçiren kişilerin 1 ay sonra aşılanması, bu kişilerde mevcut olan bağışıklığı arttırıyor.

Dünyanın birçok ülkesinde önlemlerin gevşetilmesine rağmen corona virüs tehlikesi sürüyor. Corona virüs belirtileri arasında boğaz ağrısı, kuru öksürük, aşırı yorgunluk, hafif kas ağrıları ve gece terlemeleri en belirgileri olarak dikkat çekiyor.

CORONA VİRÜS BELİRTİLERİ NELER?

ABD merkezli medya kuruluşu Business Insider, Omicron varyantının belirtileri ile ilgili kapsamlı bir analiz yayınladı.

Güney Afrika, İngiltere, ABD ve diğer ülkelerde Omicron varyantı hastalarının önce boğaz ağrısı şikayetiyle doktorlarla iletişime geçtikleri kaydedilirken, Omicron varyantının önceki varyantların aksine burundan önce boğazı enfekte ettiği öne sürüldü.

ABD’nin Connecticut eyaletinde görevli Dr. Jorge Moreno’nun görüşlerine yer verilen haberde, bölgede Omicron varyantı hastalarının sayılarının giderek arttığını ve semptomların da benzer bir şekilde yaygınlaştığı belirtildi.

Yale Tıp Fakültesi’nde görevli Dr. Moreno, “Bu yeni varyant hastalarının belirtileri aynı. Kuru bir boğaz ağrısı ve bir şey yutmak istediklerinde keskin bir acı. Bu semptom diğer Covid-19 semptomlarından önce çıkıyor. Boğazda bir gıcık gibi değil, boğazlarının kuru hissettiğini söylüyorlar” dedi.

Norveç, Güney Afrika ve Birleşik Krallık’ta da benzer semptomların duyulduğuna dikkat çeken uzmanlar bu belirtileri hissedenlerin test yaptırması gerektiğini söyledi. Business Insider’ın haberinde Omicron varyantının ilk tespit edildiği ülkelerden olan Güney Afrika’nın en büyük sağlık sigorta şirketi Discovery Health’in CEO’su Ryan Noach’ın sözlerini hatırlattı. Noach da belirtilerin sırasıyla boğazda ağrı, burun tıkanıklığı, kuru öksürük, vücutta ağrı şeklinde görüldüğünü söyledi.

“BELİRTİLERİ ŞEKİL DEĞİŞTİRİYOR”

Öte yandan Moreno, boğaz ağrısıyla birlikte sinüste doluluk ve baş ağrısının birlikte geldiğini de aktardı.

Johns Hopkins Bloomberg Kamu Sağlığı Fakültesi’nde görevli Dr. Andy Pekosz ise, “Omicron varyantıyla ilgili bildiğimiz bir diğer şey de semptomların diğer varyantlara göre farklı olması. Covid-19’da en çok karşılaşılan koku kaybı Omicron’da yok. Daha çok öksürük ve boğaz ağrısı Omicron’un belirtileri arasında” dedi.

corona virus beliritleri shu 3

OMİCRON BELİRTİLERİ ARASINDA İLK SIRADA BOĞAZ VAR

Bilim insanları Omicron varyantı tespit edilen hastalarda en çok görülen belirtileri sıraladı. Yapılan incelemeler sonrasında Omicron varyantı tespit edilenlerin yüzde 83’ünde öksürük, yüzde 78’inde burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı tespit edilirken, yüzde 74’ünde ise halsizlik görüldü.

YÜZDE 12’SİNDE KOKU KAYBI

Omicron şikayeti olan hastaların yüzde 72’sinde boğaz ağrısı, yüzde 68’inde baş ağrısı, yüzde 54’ünde ateş, yüzde 23’ünde tat kaybı ve yüzde 12’sinde koku kaybı tespit edildi.

Yapılan incelemeler sonucunda hastaların yüzde 42’sinin hastalığı hafif geçirdiği ve hiçbirinin hastaneye kaldırılmadığı da belirtildi.

 COVİD OLDUKTAN SONRA AŞI NE ZAMAN YAPILIR?

COVID-19 etkeni SARS-CoV-2 yeni bir virüs olduğu için hastalığı geçirmekle kazanılan doğal bağışıklığın ne kadar süre koruyacağı bilinmemektedir. Ancak yürütülen bazı çalışmalar, COVID-19’a karşı gelişen doğal bağışıklığın uzun süreli olmadığını göstermektedir. Daha önce COVID-19 geçirmiş kişilerin aşılanmasında sakınca yoktur. Hastalığı geçiren kişilerin 1 ay sonra aşılanması, bu kişilerde mevcut olan bağışıklık yanıtını artıracaktır. COVID-19 geçiren kişilerin 1 ay sonra inaktif veya mRNA COVID-19 aşılarından birini tercih ederek aşılarını yaptırmaları önerilir.

corona virus beliritleri shu 1

COVID-19 mRNA aşısı uygulanmaması gereken durumlar hangileri?

Aşının içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı anafilaksi öyküsü varlığında aşı uygulanması önerilmemektedir. Daha önce yaşanan belirgin bir alerjik reaksiyon varsa aşı uygulamasından önce bu durum sağlık personeline belirtilmelidir. Aşının içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı ya da aşının ilk dozunu takiben anafilaksi dışı akut alerjik reaksiyon öyküsü varlığında, aşının bir sonraki dozu uygulanmadan önce alerji/immünoloji uzmanına danışılmalıdır. Diğer tüm aşılarda olduğu gibi yüksek ateş (38ºC ve üzerinde), tablosu netleşmemiş hastalık ve kronik hastalıkların atakları sırasında aşının uygulanmasının bir süre ertelenmesi önerilmektedir.

Kimlere COVID-19 mRNA aşısı önerilmemektedir?

COVID-19 mRNA aşısı; COVID-19’u geçirmekte olan kişilere, 30 gün içerisinde COVID-19’u geçirmiş (PCR testiyle doğrulanmış) kişilere ve aşının uygulanmasından önceki 10 gün içerisinde doğrulanmış bir COVID-19 vakasıyla temas etmiş kişilere uygulanmamaktadır.
Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir. Klinik çalışmalarda COVID-19 mRNA aşısı sonrası bildirilen yan etkiler genellikle yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, aşı uygulanan bölgede ağrı/kızarıklık/şişlik, halsizlik, bulantı, lenfadenopati (lenf bezlerinin büyümesi) şeklindedir. COVID-19 mRNA aşısının ciddi alerjik reaksiyona neden olma olasılığı çok düşüktür. Aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP